Hoppa till innehållet
Ordlex

Högskoleprovet, ORD.

ORD-delen våren 2009

40 frågor. Fäll ut svaret när du har bestämt dig, eller öva på provet med rättning.

  1. 1. klavertramp

    • A. ful ovana
    • B. högljudd protest
    • C. medveten lögn
    • D. pinsamt misstag
    • E. oväntad vändning
    Visa svaret

    D: pinsamt misstag. Förklaring

  2. 2. ekipage

    • A. uppassare
    • B. häst och vagn
    • C. finare sällskap
    • D. kläder och utrustning
    • E. elegant uppvisning
    Visa svaret

    B: häst och vagn. Förklaring

  3. 3. konstellation

    • A. uppdrag
    • B. gruppering
    • C. påverkan
    • D. förberedelse
    • E. omflyttning
    Visa svaret

    B: gruppering. Förklaring

  4. 4. fallenhet

    • A. naturlig följd
    • B. medfödd förmåga
    • C. avvikelse
    • D. lycklig slump
    • E. svaghet
    Visa svaret

    B: medfödd förmåga. Förklaring

  5. 5. markant

    • A. grundlig
    • B. hård
    • C. självklar
    • D. intensiv
    • E. påtaglig
    Visa svaret

    E: påtaglig. Förklaring

  6. 6. förvanska

    • A. framställa
    • B. förvränga
    • C. framhäva
    • D. förväxla
    • E. förarga
    Visa svaret

    B: förvränga. Förklaring

  7. 7. stinn

    • A. stabil
    • B. påkostad
    • C. stolt
    • D. proppfull
    • E. blytung
    Visa svaret

    D: proppfull. Förklaring

  8. 8. dust

    • A. fult grepp
    • B. olyckshändelse
    • C. kamp
    • D. sista chans
    • E. dimridå
    Visa svaret

    C: kamp. Förklaring

  9. 9. luttrad

    • A. viljestark
    • B. härdad
    • C. sviken
    • D. uttråkad
    • E. misslyckad
    Visa svaret

    B: härdad. Förklaring

  10. 10. ebenholts

    • A. oljefärg
    • B. bergart
    • C. keramik
    • D. träslag
    • E. gipsdekoration
    Visa svaret

    D: träslag. Förklaring

  11. 11. dynamisk

    • A. oförutsägbar
    • B. effektiv och uthållig
    • C. spännande
    • D. kraftfull och rörlig
    • E. storslagen
    Visa svaret

    D: kraftfull och rörlig. Förklaring

  12. 12. permittera

    • A. tillsätta
    • B. förflytta
    • C. friställa
    • D. utöka
    • E. beordra
    Visa svaret

    C: friställa. Förklaring

  13. 13. ingrodd

    • A. svår att avlägsna
    • B. översållad
    • C. försjunken i sig själv
    • D. svår att upptäcka
    • E. genomborrad
    Visa svaret

    A: svår att avlägsna. Förklaring

  14. 14. origami

    • A. pappersvikning
    • B. konstutställning
    • C. vindspel
    • D. prydnadsväxt
    • E. blåsinstrument
    Visa svaret

    A: pappersvikning. Förklaring

  15. 15. sky

    • A. undvika
    • B. försvara
    • C. dölja
    • D. misstro
    • E. undkomma
    Visa svaret

    A: undvika. Förklaring

  16. 16. armatur

    • A. belysningsanordning
    • B. gjutjärnsbeslag
    • C. hyllkonstruktion
    • D. trädekoration
    • E. sittmöbel
    Visa svaret

    A: belysningsanordning. Förklaring

  17. 17. iscensätta

    • A. efterlikna
    • B. demonstrera
    • C. arrangera
    • D. synliggöra
    • E. uppträda
    Visa svaret

    C: arrangera. Förklaring

  18. 18. beredvilligt

    • A. motvilligt
    • B. noggrant
    • C. dugligt
    • D. tjänstvilligt
    • E. öppenhjärtigt
    Visa svaret

    D: tjänstvilligt. Förklaring

  19. 19. enfald

    • A. enighet
    • B. hopplöshet
    • C. ensamhet
    • D. ensidighet
    • E. dumhet
    Visa svaret

    E: dumhet. Förklaring

  20. 20. gemener

    • A. skiljetecken
    • B. kursiva bokstäver
    • C. understrykningar
    • D. små bokstäver
    • E. sammansättningar
    Visa svaret

    D: små bokstäver. Förklaring

  21. 21. tillbakavisa

    • A. avråda från
    • B. återge det viktigaste av
    • C. förneka riktigheten av
    • D. dra sig till minnes
    • E. uppmärksamma
    Visa svaret

    C: förneka riktigheten av. Förklaring

  22. 22. le i mjugg

    • A. le trött
    • B. le ansträngt
    • C. le utan orsak
    • D. le brett
    • E. le i smyg
    Visa svaret

    E: le i smyg. Förklaring

  23. 23. satin

    • A. poröst material
    • B. yttre hölje
    • C. glänsande tyg
    • D. vit nyans
    • E. vågig struktur
    Visa svaret

    C: glänsande tyg. Förklaring

  24. 24. odelat

    • A. fullständigt
    • B. hemligt
    • C. enskilt
    • D. allmänt
    • E. måttligt
    Visa svaret

    A: fullständigt. Förklaring

  25. 25. vara ur slag

    • A. vara omodern
    • B. vara skadad
    • C. vara ur form
    • D. vara ur funktion
    • E. vara i otakt
    Visa svaret

    C: vara ur form. Förklaring

  26. 26. konstfärdigt

    • A. egendomligt
    • B. skickligt
    • C. beskrivande
    • D. föränderligt
    • E. komplicerat
    Visa svaret

    B: skickligt. Förklaring

  27. 27. moment 22

    • A. vild chanstagning
    • B. tidsödande uppgift
    • C. återkommande fara
    • D. nedåtgående trend
    • E. orimlig situation
    Visa svaret

    E: orimlig situation. Förklaring

  28. 28. högdragen

    • A. nedlåtande
    • B. uppjagad
    • C. respektfull
    • D. överdriven
    • E. allvarlig
    Visa svaret

    A: nedlåtande. Förklaring

  29. 29. indicier

    • A. onödiga tillägg
    • B. orsaker
    • C. inofficiella förslag
    • D. misstag
    • E. indirekta bevis
    Visa svaret

    E: indirekta bevis. Förklaring

  30. 30. dra försorg om

    • A. ta hand om
    • B. stå ut med
    • C. vara orolig för
    • D. förvissa sig om
    • E. skaffa sig fördelar
    Visa svaret

    A: ta hand om. Förklaring

  31. 31. vind för våg

    • A. motsträvigt
    • B. utan tillsyn
    • C. hastigt
    • D. helt oväntat
    • E. tillfälligt
    Visa svaret

    B: utan tillsyn. Förklaring

  32. 32. införliva

    • A. bekräfta
    • B. tillfredsställa
    • C. låta uppgå i
    • D. visa vikten av
    • E. ge stöd åt
    Visa svaret

    C: låta uppgå i. Förklaring

  33. 33. kaplan

    • A. präst
    • B. körledare
    • C. munk
    • D. kyrkvärd
    • E. frälsningssoldat
    Visa svaret

    A: präst. Förklaring

  34. 34. tillbud

    • A. order
    • B. introduktion
    • C. inspektion
    • D. incident
    • E. ranson
    Visa svaret

    D: incident. Förklaring

  35. 35. traktör

    • A. konstkännare
    • B. krigshetsare
    • C. kyrkomusiker
    • D. köpman
    • E. krogvärd
    Visa svaret

    E: krogvärd. Förklaring

  36. 36. ackreditera

    • A. lämna omdöme om
    • B. ge fullmakt åt
    • C. skaffa fram bevis
    • D. framföra klagomål
    • E. efterskänka skuld
    Visa svaret

    B: ge fullmakt åt. Förklaring

  37. 37. komma till korta

    • A. bli osams
    • B. missgynnas
    • C. glömma bort
    • D. misslyckas
    • E. stressa
    Visa svaret

    D: misslyckas. Förklaring

  38. 38. dysenteri

    • A. tarmsjukdom
    • B. förlamning
    • C. djup nedstämdhet
    • D. kronisk smärta
    • E. lungsjukdom
    Visa svaret

    A: tarmsjukdom. Förklaring

  39. 39. byline

    • A. replikskifte
    • B. varumärke
    • C. upphovsmans namn
    • D. stigande försäljningskurva
    • E. stadsbild
    Visa svaret

    C: upphovsmans namn. Förklaring

  40. 40. logopedi

    • A. läran om kroppens funktioner under arbete
    • B. läran om skelettets uppbyggnad
    • C. läran om barns inlärningsförmåga
    • D. läran om röst- och talrubbningar
    • E. läran om hjärnans utveckling
    Visa svaret

    D: läran om röst- och talrubbningar. Förklaring

Källa: SweSAT Synonyms (Språkbanken Text, CC BY 4.0): högskoleprovets ORD-frågor med facit. Senast uppdaterad .