Hoppa till innehållet
Ordlex

Högskoleprovet, ORD.

ORD-delen hösten 2008

40 frågor. Fäll ut svaret när du har bestämt dig, eller öva på provet med rättning.

  1. 1. stuteri

    • A. hästgård
    • B. trädgårdsskola
    • C. kursgård
    • D. skinnfabrik
    • E. lastningsplats
    Visa svaret

    A: hästgård. Förklaring

  2. 2. abdikera

    • A. avlägga klosterlöfte
    • B. bryta en överenskommelse
    • C. avslå en begäran
    • D. svära en ed
    • E. avsäga sig tronen
    Visa svaret

    E: avsäga sig tronen. Förklaring

  3. 3. intensitet

    • A. stark smärta
    • B. spontan känsla
    • C. plötslig ökning
    • D. tydlig påverkan
    • E. ihållande styrka
    Visa svaret

    E: ihållande styrka. Förklaring

  4. 4. replikera

    • A. förklara
    • B. anförtro
    • C. försäkra
    • D. avbryta
    • E. svara
    Visa svaret

    E: svara. Förklaring

  5. 5. komparativ

    • A. heltäckande
    • B. jämförande
    • C. samstämmig
    • D. anpassningsbar
    • E. kortfattad
    Visa svaret

    B: jämförande. Förklaring

  6. 6. hisnande

    • A. svindlande
    • B. förtjusande
    • C. äventyrlig
    • D. livsfarlig
    • E. himmelsvid
    Visa svaret

    A: svindlande. Förklaring

  7. 7. aloe

    • A. luktsalt
    • B. liljeväxt
    • C. palmvin
    • D. förkylningspreparat
    • E. parfym
    Visa svaret

    B: liljeväxt. Förklaring

  8. 8. intravenöst

    • A. in i blodådern
    • B. under nedsövning
    • C. in i muskeln
    • D. via strålning
    • E. i flytande form
    Visa svaret

    A: in i blodådern. Förklaring

  9. 9. smältdegel

    • A. plats där olikheter förenas
    • B. utlopp för återhållen vrede
    • C. industriområde
    • D. kreativ miljö
    • E. överbefolkat område
    Visa svaret

    A: plats där olikheter förenas. Förklaring

  10. 10. datortomografi

    • A. skiktröntgen
    • B. ultraljudsundersökning
    • C. strålbehandling
    • D. cellgiftsbehandling
    • E. blodanalys
    Visa svaret

    A: skiktröntgen. Förklaring

  11. 11. infantil

    • A. barnslig
    • B. enorm
    • C. glömsk
    • D. inåtvänd
    • E. overklig
    Visa svaret

    A: barnslig. Förklaring

  12. 12. korrespondera

    • A. motverka
    • B. förbättra
    • C. ersätta
    • D. sammanblanda
    • E. överensstämma
    Visa svaret

    E: överensstämma. Förklaring

  13. 13. blottställd

    • A. fristående
    • B. vilseledd
    • C. avvisad
    • D. utfattig
    • E. uppsagd
    Visa svaret

    D: utfattig. Förklaring

  14. 14. dissonans

    • A. sänkning
    • B. otakt
    • C. missljud
    • D. språkljud
    • E. höjning
    Visa svaret

    C: missljud. Förklaring

  15. 15. esperanto

    • A. teckenspråk
    • B. utdött språk
    • C. inhemskt språk
    • D. konstgjort språk
    • E. kyrkospråk
    Visa svaret

    D: konstgjort språk. Förklaring

  16. 16. inbegripa

    • A. förstå
    • B. tillägga
    • C. instudera
    • D. samordna
    • E. omfatta
    Visa svaret

    E: omfatta. Förklaring

  17. 17. som förgjort

    • A. avklarat
    • B. helt omöjligt
    • C. onödigt
    • D. enligt planerna
    • E. orättvist
    Visa svaret

    B: helt omöjligt. Förklaring

  18. 18. polityr

    • A. rutinkontroll
    • B. hårt mineral
    • C. yttre förfining
    • D. sträng uppfostran
    • E. skämtteckning
    Visa svaret

    C: yttre förfining. Förklaring

  19. 19. frist

    • A. uppskov
    • B. tillflyktsort
    • C. ledighet
    • D. sinnesro
    • E. befrielse
    Visa svaret

    A: uppskov. Förklaring

  20. 20. bära hundhuvudet

    • A. göra sig till
    • B. gå i spetsen
    • C. skämma ut sig
    • D. få skulden
    • E. bli förlöjligad
    Visa svaret

    D: få skulden. Förklaring

  21. 21. public service

    • A. samhällsinformation
    • B. kollektivtrafik
    • C. offentligt finansierade tjänster
    • D. medier i allmänhetens tjänst
    • E. offentlighetsprincip
    Visa svaret

    D: medier i allmänhetens tjänst. Förklaring

  22. 22. cirrus

    • A. klätterväxt
    • B. leversjukdom
    • C. stjärnformation
    • D. molntyp
    • E. dryckesbägare
    Visa svaret

    D: molntyp. Förklaring

  23. 23. anbelanga

    • A. anse
    • B. bevara
    • C. uppfatta
    • D. angå
    • E. avstå
    Visa svaret

    D: angå. Förklaring

  24. 24. uppdämt

    • A. tillbakahållet
    • B. långvarigt
    • C. påfrestande
    • D. förlösande
    • E. förhöjt
    Visa svaret

    A: tillbakahållet. Förklaring

  25. 25. kvotera

    • A. räkna ut
    • B. ta del av vinst
    • C. fördela i andelar
    • D. ge större utrymme
    • E. kräva åtgärd
    Visa svaret

    C: fördela i andelar. Förklaring

  26. 26. kanvas

    • A. växtfiber
    • B. tunt hölje
    • C. sittmöbel
    • D. styvt tyg
    • E. regnplagg
    Visa svaret

    D: styvt tyg. Förklaring

  27. 27. det går på ett ut

    • A. det finns inget val
    • B. det spelar ingen roll
    • C. det går som förväntat
    • D. det ordnar sig
    • E. det tar aldrig slut
    Visa svaret

    B: det spelar ingen roll. Förklaring

  28. 28. internalisera

    • A. införliva
    • B. ingripa
    • C. omvärdera
    • D. inskränka
    • E. övervinna
    Visa svaret

    A: införliva. Förklaring

  29. 29. malör

    • A. missöde
    • B. gräl
    • C. plåga
    • D. försummelse
    • E. förlust
    Visa svaret

    A: missöde. Förklaring

  30. 30. pärlspont

    • A. profilhyvlad bräda
    • B. dekorativ bård
    • C. isoleringsmaterial
    • D. foderlist runt fönster
    • E. underlag för taktegel
    Visa svaret

    A: profilhyvlad bräda. Förklaring

  31. 31. materialisera

    • A. förtäta
    • B. förstöra
    • C. förädla
    • D. förkroppsliga
    • E. förvränga
    Visa svaret

    D: förkroppsliga. Förklaring

  32. 32. magenta

    • A. blommande växt
    • B. fartyg
    • C. bergart
    • D. färgämne
    • E. juvelsmycke
    Visa svaret

    D: färgämne. Förklaring

  33. 33. bister

    • A. trist
    • B. missnöjd
    • C. misstänksam
    • D. ledsen
    • E. sträng
    Visa svaret

    E: sträng. Förklaring

  34. 34. adekvat

    • A. missvisande
    • B. noggrann
    • C. krävande
    • D. övergående
    • E. lämplig
    Visa svaret

    E: lämplig. Förklaring

  35. 35. arkaism

    • A. försvenskat uttryck
    • B. bildligt uttryck
    • C. ålderdomligt uttryck
    • D. målande uttryck
    • E. överflödigt uttryck
    Visa svaret

    C: ålderdomligt uttryck. Förklaring

  36. 36. stigmatisera

    • A. skänka liv åt
    • B. ogiltigförklara
    • C. utse till favorit
    • D. stanna upp
    • E. utpeka som avvikande
    Visa svaret

    E: utpeka som avvikande. Förklaring

  37. 37. patriarkat

    • A. manssamhälle
    • B. styrande råd
    • C. prästmöte
    • D. nationalstat
    • E. egendomsgemenskap
    Visa svaret

    A: manssamhälle. Förklaring

  38. 38. oktav

    • A. tonklang
    • B. tonart
    • C. tonstyrka
    • D. tonintervall
    • E. tonbild
    Visa svaret

    D: tonintervall. Förklaring

  39. 39. emfatiskt

    • A. framstående
    • B. eftertryckligt
    • C. erfarenhetsmässigt
    • D. frigjort
    • E. berömmande
    Visa svaret

    B: eftertryckligt. Förklaring

  40. 40. misstroendevotum

    • A. formell begäran om att få lämna en offentlig anställning
    • B. anmälan om ministerstyre
    • C. intern kritik av offentligt anställd
    • D. riksdagsomröstning om förtroende för regeringen
    • E. misstanke om dolda löneförmåner inom offentliga arbeten
    Visa svaret

    D: riksdagsomröstning om förtroende för regeringen. Förklaring

Källa: SweSAT Synonyms (Språkbanken Text, CC BY 4.0): högskoleprovets ORD-frågor med facit. Senast uppdaterad .