Hoppa till innehållet
Ordlex

Högskoleprovet, ORD.

ORD-delen våren 2007

40 frågor. Fäll ut svaret när du har bestämt dig, eller öva på provet med rättning.

  1. 1. ackord

    • A. löneförhöjning
    • B. övertidsersättning
    • C. löneförmån
    • D. prestationslön
    • E. löneförhandling
    Visa svaret

    D: prestationslön. Förklaring

  2. 2. förorda

    • A. samtala
    • B. varna
    • C. rekommendera
    • D. planera
    • E. inleda
    Visa svaret

    C: rekommendera. Förklaring

  3. 3. vakant

    • A. enformig
    • B. stadig
    • C. växlande
    • D. intressant
    • E. ledig
    Visa svaret

    E: ledig. Förklaring

  4. 4. stagnation

    • A. bortstötning
    • B. avstannande
    • C. förstärkning
    • D. nedskärning
    • E. upptrappning
    Visa svaret

    B: avstannande. Förklaring

  5. 5. utröna

    • A. meddela
    • B. ta reda på
    • C. avskilja
    • D. ge vika för
    • E. avsluta
    Visa svaret

    B: ta reda på. Förklaring

  6. 6. kateter

    • A. injektionsspruta
    • B. kontrastvätska
    • C. tappningsrör
    • D. provsticka
    • E. sårklämma
    Visa svaret

    C: tappningsrör. Förklaring

  7. 7. oskick

    • A. avvisande hållning
    • B. svag karaktär
    • C. olämplig miljö
    • D. dåligt uppförande
    • E. omild behandling
    Visa svaret

    D: dåligt uppförande. Förklaring

  8. 8. skäligt

    • A. trovärdigt
    • B. nödvändigt
    • C. säkert
    • D. rimligt
    • E. grundligt
    Visa svaret

    D: rimligt. Förklaring

  9. 9. slå dank

    • A. skada sig
    • B. sälja bra
    • C. missta sig
    • D. göra slät
    • E. lata sig
    Visa svaret

    E: lata sig. Förklaring

  10. 10. klorofyll

    • A. doftsignal
    • B. bladnerv
    • C. ogräsmedel
    • D. färgämne
    • E. växtnäring
    Visa svaret

    D: färgämne. Förklaring

  11. 11. kontentan

    • A. första intrycket
    • B. motsättningen
    • C. höjdpunkten
    • D. slutfasen
    • E. huvudinnehållet
    Visa svaret

    E: huvudinnehållet. Förklaring

  12. 12. kastanjetter

    • A. ugnsbakad rätt
    • B. rytminstrument
    • C. små stenfrukter
    • D. utsmyckning
    • E. dansskor
    Visa svaret

    B: rytminstrument. Förklaring

  13. 13. deciderad

    • A. avgränsad
    • B. bestämd
    • C. utvecklad
    • D. förklarad
    • E. undersökt
    Visa svaret

    B: bestämd. Förklaring

  14. 14. paradera

    • A. marschera
    • B. skämta
    • C. strida
    • D. härma
    • E. avvärja
    Visa svaret

    A: marschera. Förklaring

  15. 15. cytostatika

    • A. cellgift
    • B. blodansamling
    • C. nervinflammation
    • D. arvsmassa
    • E. näringslösning
    Visa svaret

    A: cellgift. Förklaring

  16. 16. svärmisk

    • A. omtänksam
    • B. ombytlig
    • C. romantisk
    • D. fåfäng
    • E. flyktig
    Visa svaret

    C: romantisk. Förklaring

  17. 17. pådyvla

    • A. driva på
    • B. anvisa
    • C. passa på
    • D. överdriva
    • E. tvinga på
    Visa svaret

    E: tvinga på. Förklaring

  18. 18. fingertoppskänsla

    • A. stor lyhördhet
    • B. nyfikenhet
    • C. idérikedom
    • D. musikalitet
    • E. stark självkänsla
    Visa svaret

    A: stor lyhördhet. Förklaring

  19. 19. inlemma

    • A. inge
    • B. insamla
    • C. inviga
    • D. insända
    • E. införliva
    Visa svaret

    E: införliva. Förklaring

  20. 20. få ovett

    • A. få ett dåligt förslag
    • B. bli lurad
    • C. få skäll
    • D. bli motsagd
    • E. få en orättvis dom
    Visa svaret

    C: få skäll. Förklaring

  21. 21. utan krumbukter

    • A. utan eftertanke
    • B. utan undanflykter
    • C. utan ånger
    • D. utan baktankar
    • E. utan nåd
    Visa svaret

    B: utan undanflykter. Förklaring

  22. 22. stranda

    • A. lyckas
    • B. försenas
    • C. överge
    • D. avsluta
    • E. misslyckas
    Visa svaret

    E: misslyckas. Förklaring

  23. 23. ogin

    • A. ondskefull
    • B. underlig
    • C. snål
    • D. skrämmande
    • E. bitter
    Visa svaret

    C: snål. Förklaring

  24. 24. brödtext

    • A. löpande text
    • B. bildtext
    • C. utkast
    • D. rubrik
    • E. oredigerad text
    Visa svaret

    A: löpande text. Förklaring

  25. 25. förehavanden

    • A. invändningar
    • B. förberedelser
    • C. göromål
    • D. undanflykter
    • E. egendom
    Visa svaret

    C: göromål. Förklaring

  26. 26. anagram

    • A. bokstavslek
    • B. guldhalt
    • C. fingeravtryck
    • D. pulskurva
    • E. avbildning
    Visa svaret

    A: bokstavslek. Förklaring

  27. 27. kavat

    • A. orädd
    • B. beredd
    • C. lycklig
    • D. envis
    • E. vaksam
    Visa svaret

    A: orädd. Förklaring

  28. 28. fäbless

    • A. förkärlek
    • B. entusiasm
    • C. berömmelse
    • D. förvåning
    • E. övertygelse
    Visa svaret

    A: förkärlek. Förklaring

  29. 29. prägling

    • A. teckentydning
    • B. gradvis avvänjning
    • C. intensiv övertalning
    • D. instinktiv inlärning
    • E. produktbeskrivning
    Visa svaret

    D: instinktiv inlärning. Förklaring

  30. 30. oförtrutet

    • A. fräckt
    • B. nyfiket
    • C. frimodigt
    • D. uthålligt
    • E. hederligt
    Visa svaret

    D: uthålligt. Förklaring

  31. 31. övermaga

    • A. övermodigt självsäker
    • B. överkänslig
    • C. överlägset bäst
    • D. överförfriskad
    • E. överdrivet beskyddande
    Visa svaret

    A: övermodigt självsäker. Förklaring

  32. 32. esplanad

    • A. öppet torg
    • B. trädplantering
    • C. stenlagd trottoar
    • D. kvarter
    • E. bred gata
    Visa svaret

    E: bred gata. Förklaring

  33. 33. enrollera

    • A. gå i god för
    • B. vara emot
    • C. föra bort
    • D. ta itu med
    • E. få att delta i
    Visa svaret

    E: få att delta i. Förklaring

  34. 34. vidsynt

    • A. fantasifull
    • B. uppmärksam
    • C. allmänbildad
    • D. optimistisk
    • E. tolerant
    Visa svaret

    E: tolerant. Förklaring

  35. 35. kornisch

    • A. gardinlist
    • B. tavelram
    • C. brädfodring
    • D. vägglampa
    • E. takmålning
    Visa svaret

    A: gardinlist. Förklaring

  36. 36. despot

    • A. förtryckare
    • B. krigshetsare
    • C. befriare
    • D. andlig ledare
    • E. landsförrädare
    Visa svaret

    A: förtryckare. Förklaring

  37. 37. avyttra

    • A. sälja
    • B. undvika
    • C. förklara
    • D. avslöja
    • E. skänka
    Visa svaret

    A: sälja. Förklaring

  38. 38. idealist

    • A. hyllad person
    • B. ärlig person
    • C. osjälvisk person
    • D. kreativ person
    • E. krävande person
    Visa svaret

    C: osjälvisk person. Förklaring

  39. 39. ratificera

    • A. överklaga
    • B. avslå
    • C. godkänna
    • D. sammanställa
    • E. förväxla
    Visa svaret

    C: godkänna. Förklaring

  40. 40. determinism

    • A. uppfattningen att verkligheten är av materiell natur
    • B. övertygelsen om att världen kommer att gå under
    • C. idén om alltings gudomliga ursprung
    • D. viljan att genomföra det omöjliga
    • E. ståndpunkten att allt är förutbestämt
    Visa svaret

    E: ståndpunkten att allt är förutbestämt. Förklaring

Källa: SweSAT Synonyms (Språkbanken Text, CC BY 4.0): högskoleprovets ORD-frågor med facit. Senast uppdaterad .